Filosofische Zelfhulp: Socrates

Geleend van de bibliotheek dus hij moet binnenkort terug, vol grote denkers: Filosofie voor het leven en andere levensgevaarlijke situaties, van Jules Evans. Jules had in zijn studententijd last van een sociale fobie en depressieve gevoelens. Na een cursus cognitieve gedragstherapie, die hij samen met lotgenoten in een zelfhulpgroepje volgde, had hij na een maand geen paniekaanvallen meer. Hij herkende de ideeën van filosofen in de cognitieve therapie en besloot te kijken wat we nog meer kunnen leren van de oude denkers.

1. Socrates was bekend om zijn vraaggesprekken. Volgens hem hebben we de kracht om onszelf te genezen door onze opvattingen aan de tand te voelen en ervoor te kiezen ze te veranderen. Dat zal ook een verandering teweegbrengen in ons gevoel.

Toen ik net begon met uit de put klimmen snapte ik niet waardoor ik me zo rot voelde. Ik probeerde me er zo weinig mogelijk van aan te trekken. Ik dacht dat ik “te veel in m’n hoofd leefde”. Maar tv kijken en alcohol drinken, mijn hiervoor bedachte oplossingen, bleken niet echt bevorderlijk voor mijn gemoedsrust. Winkelen helpt, maar slechts tijdelijk. Tenslotte, mijn laatste redmiddel: het vinden van een geschikte partner,  leek te helpen, maar was ook geen echt structurele oplossing.

Inmiddels weet ik een beetje welke overtuigingen me zo angstig en hopeloos maken dat ik het bijltje er bij neer wil gooien:

A: iedereen moet een positieve indruk van me hebben, en als dit niet zo is is dit vreselijk, verlies ik m’n baan, verlies ik m’n vrienden, en eindig ik in de goot. In de goot als iemand die nooit iets heeft klaargespeeld, of iets heeft betekend voor iemand.

B: de meeste andere mensen doen het beter in hun leven dan ik. Als ik niet beter ga presteren dan anderen is dit verschrikkelijk, verlies ik m’n baan, verlies ik m’n vrienden, etc.

C: mijn werkgever wil me alleen hebben omdat ik jong en goedkoop ben. Als ik ouder word zullen ze ontdekken dat ik waardeloos ben. Ik kan ieder moment ontslagen worden. En als ik oud ben zal ik overbodig zijn in deze maatschappij. Ik zal m’n baan verliezen, m’n vrienden, etc.

D: ik haal te weinig uit mijn leven. Ik maak geen verre reizen, heb geen eigen bedrijf opgericht, geen boek geschreven, geen gekke dingen gedaan, niet in het buitenland gewoond, geen enkele originele gedachte gehad, of andere avonturen beleefd. Hier ga ik onwijze spijt van krijgen. Bovendien zullen mensen me er om veroordelen, ik zal mn baan verliezen, m’n vrienden, etc.

E: ik ben niet voldoende toegerust voor het leven. Ik ben waarschijnlijk iemand die geen baan kan behouden en een uitkering nodig zal hebben. Hierdoor zal ik nooit veel te besteden hebben, zal ik weinig te kiezen hebben, en zullen mijn vrienden en familie medelijden met me hebben. Bovendien is de kans groot dat, gezien de huidige economische situatie, uitkeringen alleen maar minder zullen worden.

  • Aanvulling 1:ik heb geen echt vak geleerd. Ik kan niet echt iets. Daardoor zal ik overbodig raken.
  • Aanvulling 2: ik heb geen echte passie/interesse. Hierdoor zal ik nooit echt goed worden in iets of ergens voor willen gaan. Hierdoor zal ik overbodig raken.

 

Als ik het zo teruglees weet ik wel dat het zo erg niet zal zijn, maar ik geloof het toch. Tot in het diepste van mijn ziel. Hoe kom ik er van af? Hoe kan ik deze opvattingen toetsen aan de realiteit? Energie, moed, en oefening. Zegt Socrates.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: