De kracht van kwetsbaarheid?

Een van de meest populaire Ted Talks is die van Brené Brown, een Texaansse onderzoekster naar schaamte en kwetsbaarheid. Omdat ik het praatje mooi vond, en het tweede praatje ook, kocht ik haar boek: de kracht van kwetsbaarheid. En vooral omdat ik dacht: ik voel me onwijs kwetsbaar, dus het zou heel fijn zijn als dat een kracht is…

Ik las het in één weekend uit. Niet alleen omdat het lekker wegleest, en het niet zo’n heel erg dik boek is, maar ook omdat ik te moe was om veel anders te doen. Pas zondagnamiddag voelde ik weer enige lust om uit vrije wil iets te ondernemen. Het weekend is altijd te kort.

Maar, zoals zo vaak, dacht ik na het lezen: en nu dan? Hoe ga ik wat ik geleerd heb toepassen op mijn leven? Hoe ga ik mijn kwetsbaarheid tot kracht maken? Ik had geen idee. Dat krijg je er van als je te snel leest. Ik moest het boek weer opnieuw openslaan, en reflecteren op het hetgeen ik lees:

1. Ik ga meer om hulp vragen. (Makkelijker gezegd dan gedaan, maar proberen kan altijd.)
2. Ik ga mezelf niet meer vergelijken met anderen. Niet met mensen van wie ik vind dat ze het slechter doen dan ik, en niet met mensen van wie ik vind dat ze het beter doen dan ik. Ik ben namelijk genoeg. En verbinding zoeken voelt beter dan je afzetten tegen anderen.
3. Ik ga grenzen stellen. Daar heb ik een gevoel van eigenwaarde voor nodig. Daar moet ik dus aan werken.
4. Ik ga me bij mogelijk verdovend gedrag (zoals winkelen, eten, tv-kijken, facebooken) afvragen waar ik werkelijk behoefte aan heb.
5. Ik ga meer doen met zelfcompassie, het helpt tegen perfectionisme.
6. Ook mindfulness haal ik niet van m’n lijstje.
7. Ik ga m’n eerste instincten (boos worden, verdedigen, verontwaardiging) proberen in te slikken, om meer ruimte te maken voor kwetsbaarheid.
8. Ik ga dankbaarheid beoefenen: op mooie momenten bewust dankbaar zijn. Of een dankbaarheidsdagboek bijhouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: